SERWIS Outsourcing gospodarki płynami (Total Fluid Management)

Odpowiednio zorganizowane działania firmy wyspecjalizowanej na terenie klienta mogą obniżyć miesięczne zużycie chłodziw o 20% - 30%
- Nie satysfakcjonuje nas zwiększona sprzedaż gdy wiemy, że materiał przez nasz dostarczany jest nie najlepiej wykorzystywany co skutkuje zwiększonym jego rozchodem.
- Naszym nadrzędnym celem jest długofalowe zapewnienie maksymalnego zadowolenia naszych klientów z rozwiązań przez nas dostarczanych.
- W celu ograniczenia strat materiałów chłodzących proponujemy przejęcie przez naszą firmę odpowiedzialności za obsługę maszyn od strony eksploatacji chłodziw.
- Odciążenie służb utrzymania ruchu i zdjęcie odpowiedzialności za uzupełnianie i kontrolę stanu chłodziw z operatorów, leaderów może przynieść od razu wymierne korzyści.
Czynniki mające wpływ na zużycie chłodziwa i przyczyny powstawania strat.
- Wynoszenie z wiórami i detalami od 40% do 60% .
- Nieoczekiwane wymiany ze względu na utratę stabilności chłodziw od 15 do 25%.
- Zakażenia pleśniowe.
- Zakażenie bakteryjne.
- Przestoje maszyn (brak napowietrzania).
- Separacja i zbieranie się oleju obcego na powierzchni chłodziwa.
- Niskie stany ilościowe chłodziwa w zbiornikach maszyn – nagrzewanie się i degradacja.
- Niewłaściwie przeprowadzone czynności przy wymianie chłodziwa – zainfekowanie nowo
- Okresowe czyszczenie maszyn i wymiana chłodziwa (co 6 miesięcy) od 10% do 20%.
- Wzrost stężenia minerałów podnosi dyspersję chłodziwa – większe krople, większe wynoszenie z wiórami, separacja substancji smarujących od5% do 10%.
- Niestabilny poziom stężeń –niekontrolowane dolewanie koncentratu lub wody od 5% do 10%
- Awarie systemów maszyny, wycieki od 3 do10%
Koszty dodatkowe związane ze złym stanem technicznym chłodziw.
- Obniżenie pH powoduje możliwość pojawienia się korozji na detalach ( plamy na aluminium).
- Rdzewienie elementów maszyn.
- Zwiększone zużycie narzędzi spowodowane nieodpowiednim stężeniem chłodziwa.
- Możliwe problemy zdrowotne u pracowników.
- Wzrost kosztów związanych z większą ilością utylizowanych odpadów.
- Dodatkowe przerwy i przestoje w produkcji- dodatkowe wymiany chłodziw
Sposoby obniżenia średniego miesięcznego zużycia koncentratu chłodziw.
- Ograniczenie ilości odpadowego, utylizowanego chłodziwa poprzez:
- Ograniczenie ilości planowanych i nie planowanych wymian chłodziwa w maszynach
- Czyszczenie i odpowiednia dezynfekcja maszyn przed wymianą chłodziw.
- Utrzymywanie stanów ilościowych w zbiornikach maszyn przynajmniej w ¾ pojemności
- Utrzymywanie stabilnych stężeń na poziomie zapewniającym odporność chłodziw na zakażenia bakteryjne i odpowiednie smarowanie narzędzi.
- Natlenianie chłodziwa w sytuacji gdy maszyna okresowo nie pracuje ( stosowanie areatorów )
- Opróżnianie zbiorników przy dłuższych przestojach
- Usuwanie na bieżąco olejów obcych z powierzchni chłodziwa ( stosowanie skimmerów )
- Natychmiastowe reagowanie w sytuacjach gdy parametry chłodziwa zaczynają się pogarszać ( spadek dyspersji, spadek pH, wzrost mineralizacji, pojawienie się bakterii**)
**- obecność bakterii beztlenowych jest dopuszczalna, nie tolerujemy pleśni, pleśnie nie występują jednocześnie z bakteriami.
- Obniżenie stężenia emulsji na dolewki.
- Utrzymywanie stężeń chłodziw na maszynach na stałym poziomie ( ± 1%) pozwala znacznie ograniczyć ilość zużywanego koncentratu- obniżenie stężenia emulsji na dolewki ( 25%-40% stężenia na maszynach)
- Ograniczenie wynoszenia chłodziwa z maszyn poprzez:
- Dbanie o utrzymywanie odpowiedniej dyspersji chłodziwa poprzez odpowiednie przygotowanie emulsji – stosownie mieszalników DOSATRON ( dokładna emulacja koncentratu w wodzie)
- Utrzymywanie dyspersji na wysokim poziomie poprzez kontrolowanie mineralizacji chłodziwa i stosowanie emulgatorów gdy chłodziwo staje się grubo cząsteczkowym ( niska dyspersja - duże krople - większe wynoszenie).
- Zastosowanie produktu bardziej nowoczesnego, drobnocząsteczkowego – Rhenus FU71 T ( w podobnej cenie).
Dodatkowe korzyści wynikające z korzystania z usług firmy wyspecjalizowanej w „Fluid Management”
- Poprawienie kultury eksploatacji maszyn i warunków pracy ludzi:
- Brak przykrych zapachów i brudu w maszynach.
- Dodatkowa kontrola dyscypliny pracy ludzi w zakresie utrzymania czystości.
- Poprawienie wizerunku obszaru odpowiedzialności szefa produkcji, także w oczach klientów MAGNA
- Bezpieczna profesjonalna obsługa z użyciem dedykowanego sprzętu.
- Lepsze walory techniczne:
- Zmniejszenie zużycia narzędzi.
- Bardziej stabilne procesy ( powtarzalność wymiarów).
- Brak reakcji (korozja) z materiałem obrabianym.
- Lepszy stan techniczny maszyn.
- Mniej przestojów w produkcji.